Nederlandse index
Homepage
English index

 

fig. 23-XIV

Bij dit systeem is het aantal pulsaties per minuut steeds en voor alle apparaten gelijk. Het aantal pulsaties per minuut is verstelbaar door verwisselen van de aandrijftandwielen van de verdeelschijf. In een zeer lange pulsatieleiding moeten ook in de leiding één of meer pulsatieversterkers worden opgenomen.

magnetisch systeem

Bij melkinstallaties werkende volgens het magnetisch systeem, fig. 22, worden de pulsaties elektrisch tot stand gebracht. Het aantal pulsatieslagen per minuut is voor alle apparaten gelijk.
Dicht bij de pomp is een dynamo met stroomregelaar geplaatst, die vanaf de pompas wordt aangedreven. De stroom van de dynamo wordt door een langs de vacuumleiding liggende draad naar de contactveren van de hoekkranen geleid. Aan de vacuumslang van elk melkapparaat zit een magneetkop, die als hij op de hoekkraan wordt gestoken zowel de vacuumslang met de vacuumleiding verbindt alsook de elektromagneet van de magneetkop met de stroomleiding. De stroom wordt door de vacuumleiding naar de onderbreker teruggeleid. Door de onderbreker wordt de stroom telkens onderbroken, zodat de magneet de pulsatieklep beurtelings aantrekt en weer loslaat. Hierdoor wordt de lange pulsatieslang beurtelings met de vacuumleiding en met de buitenlucht verbonden, fig. 23. Men kan de tijdsduur van de zuigslag en de persslag door daarmee bij de constructie rekening te houden verschillend maken. Zo zijn er merken waarbij de zuigslag twee keer zo lang duurt als de persslag. Bij enkele merken is op de emmer of op de melkklauw nog een pulsatieversterker aangebracht.

Er wordt, indien er stroom aanwezig is, in plaats van de dynamo ook wel een apparaat toegepast dat op het lichtnet wordt aangesloten en dat de stroomstoten levert.

het melkleidingtype

Melkmachines van het melkleidingtype, fig. 24, hebben geen aparte emmers. De melk stroomt van de klauw door een lange melkslang naar een in de melkleiding gemonteerde melkkraan en dan door de melkleiding naar de bussen of melktank. De melkleiding ligt naast de vacuumleiding boven de koeien. Hij is van roestvrij stalen of doorzichtige buizen gemaakt. Ook bij dit type machine kunnen alle pulsatiesystemen toegepast worden. Zo kent men bijvoorbeeld het melkleidingtype -
dubbelleidingsysteem.
De melk moet in de meeste gevallen vanaf de klauw omhoog worden gezogen en vervolgens door de melkleiding naar de bussen of de tank. Aangezien er voor dit transport zuigkracht wordt verbruikt, is het vacuüm in de klauw geringer dan dat in de leiding. Dit zou bij een onjuiste aanleg tot minder goed melken kunnen leiden. Men kan over dit niet veel voorkomende type meer vinden in de genoemde literatuur en in de instructiebladen van de verschillende fabrikanten. De melk kan desgewenst via een sluis uit de leiding worden afgevoerd, zodat hij bijvoorbeeld over een koeler kan worden geleid.
De kosten van een installatie met melkleiding zijn hoger dan die voor een normale installatie. Vooral bij kleinere veestapels worden daardoor de kosten per koe te hoog om de eventuele tijdsbesparing goed te maken.

vorige pagina <<<       Inhoud       >>> volgende pagina