Nederlandse index
Homepage
English index

 

fig. 30-XIV Een wachtende koe wordt door de afsluitstang belet de melkbox binnen te gaan

De bussen, melkapparaten en eventueel een doos met veekoekjes staan bij 5. Bij 6 kunnen nog wat bussen, de namelkemmer, het wateremmertje e.d. worden gezet. De koeien komen van de verzamelplaats via de gangetjes naar de melkboxen. Daar komen zij voor de gesloten deur, terwijl achteruitlopen door een stang kan worden belet. Na het melken opent de melker de deur en de koe verlaat de box waarna de deur wordt gesloten en de stang geopend om de volgende koe in de box te laten. Men kan bij het Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie werktekeningen voor het maken van een doorloopmelkwagen kopen. Het gereedschappenhokje lijkt veel op dat van een weide-installatie. De motor wordt als tegengewicht tegen de buizen van de inloopgangetjes aan de kant van de deuren geplaatst. Indien het emmerrek tot boven de motor doorloopt is deze vaak slecht bereikbaar. In de melkboxen en de ruimte voor de melker wordt geen vloer aangebracht. Men moet ervoor oppassen dat er geen hinderlijk geplaatste buizen, waarover men kan struikelen of waaraan men zijn hoofd kan stoten in deze ruimten zitten.

Indien men wil bijvoeren worden aan de deuren voerbakjes bevestigd. De vorm en de maten van de bakjes moeten precies kloppen anders kan de koe er niet goed uit eten of stoot zij zich eraan bij het verlaten van de melkbox. In het bakje worden kleine afvoergaten voor regenwater, speeksel e.d. gemaakt. De deuren vallen aan de buitenkant tegen de wand aan, zodat zij niet kunnen klemmen.
Er wordt nogai eens de fout gemaakt de plaats voor de melker te breed te maken. De maximale breedte is 45 cm bij gebruik van staande apparaten en 50 cm bij gebruik van hangende apparaten. De deur aan het einde van het gangetje dient ook om op controledagen de melk door te geven aan de controleur. De ingang van de melkboxen wordt afgesloten door een draaibare stang, die in een haak valt, fig. 30. Een stang kan door de melker vanaf zijn plaats worden bediend zonder dat hij achter een koe om behoeft te grijpen en verdient daarom de voorkeur boven een afsluitketting of iets dergelijks.

vorige pagina <<<       Inhoud       >>> volgende pagina