Zoek op deze site
Klik hier voor de Nederlandstalige startpagina van Findoldtractors.com

 

Demonstraties in 2007.

 

Ook in 2007 zijn we er weer op uit geweest om ons te laten bekijken. We hebben in Hierden, Uddel en in Harderwijk onze tractoren met de diverse machines geshowd. Harderwijk was een bijzondere ervaring; we werden uitgenodigd door de bedrijfsleider van de Welkoop in verband met de 1e Dag van het Platteland en we hebben daar op het winkelterrein samen met de John Deere tractoren van de familie Reezigt en een gedeelte van de tractorcollectie van W. Hop een leuke dag gehad en ook best nog wel veel bezoekers gezien en gesproken.

Maar goed, zoals altijd start ons demonstratieseizoen in Hierden op de boerenmarkt, elke eerste zaterdag in Juli reizen wij weer af met de Lanz, de dorskast en verschillende andere machines en tractoren. Ondanks dat we er al jaren lang komen en we een heel klein plekje hebben, vervelen we ons er nooit en is het altijd gezellig tot zeer druk.Zo ook dit jaar, we reden zonder enig incident vanaf onze thuisbasis naar Hierden en ook de gehele dag verliep vlekkeloos. Ook de familie Reezigt met de dikke John Deeres waren aanwezig, dus het was erg gezellig. Daar zou je bijna overmoedig van worden en dat ging ons best goed af. Op de weg naar huis begonnen de problemen. Eerst ging na een minuut of tien rijden de v-snaar die de ventilator van de Hanomag Granit aandrijft kapot. Dat was niet fijn, dus ik heb de Hanomag inclusief de zelfbinder op een stil erf geparkeerd en we gingen verder naar huis met de Ford Major die de dieplader meetrok en waar Bert en Wouter de scepter over zwaaiden en de Golf van mijn vader waarachter de boerenwagen op een kar stond. Toen we thuiskwamen hebben we de dieplader afgekoppeld en vertrokken direkt weer retour naar Hierden om de Hanomag op te halen, ondertussen begon het al lekker te schemeren want het is zo wieso al dik negen uur in de avond voordat we vertrekken vanuit Hierden. We koppelden de Hanomag achter de Ford Major en vertrokken spoorslags weer richting Uddel, zodat we nog net voor de zondag aan konden komen.
Helaas liep dat ietwat anders dan gepland ... toen we zo'n beetje halverwege de terugreis waren begon de Ford zwaar te lopen en meer te roken, dus voorzichtig begonnen onze gezichten iets te fronsen, vooral toen we daarna een redelijk grote vuurpluim boven de uitlaat zagen verschijnen. Alle oliedruk was verdwenen en de motor was gloeiend heet, dus we durfden zo niet verder. Daar sta je dan met 2 kapotte tractoren na een lange dag in het donker. Gelukkig was de Hanomag onderhand weer afgekoeld en kon die weer een poosje lopen zonder koeling en de Ford vooruit drukken. Op deze manier zijn we toch thuis geraakt, steeds losten beide trekkers elkaar af en zo kwamen we iets later dan gepland toch aan en werd het tijd voor een heerlijk koel biertje om het verdriet weg te dringen.

Deze pech bleef ons de rest van het jaar achtervolgen, we hebben wat problemen betreft echt wel een klein rampjaar achter de rug. Want na Hierden kwam op 31 Juli Uddel, we werden gevraagd om de zomermarkt in Uddel met een bezoek te vereren en omdat dit een thuiswedstrijd is was het vanzelfsprekend dat we daar zouden gaan staan. Helaas konden Bert en Wouter niet mee, zij vierden vakantie in de bergen in Frankrijk. Mijn vader moest het dus alleen met mij doen. We hadden zonder problemen de boel opgeladen en nu moest de Hanomag Granit de dieplader meenemen, want we hebben de Ford in een hoekje gezet waar hij zich een aantal jaren gaan moeten gaan schamen, voordat we de tijd hebben om hem aan een ernstig inwendig onderzoek bloot te stellen en de motor weer aan de praat kunnen maken.
De Granit is echter net te licht voor onze grote dieplader, dus echt hard rijden kun je niet, want dan gaat de dieplader er met de Hanomag vandoor in plaats van andersom. Ik reed met de Hanomag en mijn vader kwam er achteraan met de Deutz en de boerenwagen. Toen we aankwamen en we de dorskast van de dieplader af lieten rijden begon de tweede pechronde; de dorskast zakte met een wiel dwars door de oprijplanken. Met hulp van een dorpsgenoot die met een krik en opvulplanken aan kwam snellen, konden we toch de dorskast van de wagen krijgen en verliep de dag verder zonder problemen en ook in Uddel was het mooi weer en gezellig druk. Ook de weg naar huis verliep zonder al te grote problemen, er moesten alleen wat kramen afgebroken worden en wat auto's verplaatst voordat wij er door konden, maar dat ging prima.

Daarna moesten we naar Harderwijk, in verband met de dag van het platteland had de Welkoop in Harderwijk het goede idee om ons te vragen samen met de Reezigters en Hop om ook in Harderwijk het publiek te verrassen met onze machines. Helaas sloeg op de heenreis richting Harderijk het noodlot weer toe. Bert had de Hanomag met de dieplader onder zijn hoede, mijn vader nam de Golf met de boerenwagen mee en ik zou met de Lanz en de zelfbinder de reis aanvaarden. Helaas liet de Lanz me na een kilometer of vijf in de steek, hij raakte aan de kook en begon behoorlijk te roken en te stinken en ja hoor, ook van de Lanz was de V-snaar van de koelventilator kapot. We hadden helaas geen andere snaar op het schap en daarom besloten we om onze Hela weer eens voor de dag te halen, tenslotte is dat ook een Lanz...
Bert was onderhand al aangekomen in Harderwijk met de dorsmachine, maar geen tractor om mee te dorsen. Dit werd snelopgelost omdat de familie Reezigt ook al aanwezig was en zij met een zeer groot plezier en een klein beetje leedvermaak een mooie John Deere voor de dorsmachine plaasten. Een onverwachte, maar toch mooie combinatie.
Ondertussen had ik de Hela aan de praat gekregen en vertrok vol goed moed naar Harderwijk. Ik kon echter niet zo snel, want ten eerste loopt de Hela al niks te snel, maar de achterbanden hadden na al die jaren stilstaan ook niet meer bepaald een ronde vorm. En met vierkante wielen rijden doet zowel je ingewanden als de tractor zelf niet goed. Op een gegeven moment ben ik toch met de zelfbinder gearriveerd en hebben we er nog een mooie dag van gemaakt. Gelukkig verliep de terugreis zonder problemen.

We doen erg ons best om voor komend seizoen de Hanomag R55 klaar te stomen, zodat deze prachtige tractor de dieplader kan gaan trekken en we weer wat reserve-trekkers hebben als we weer in de problemen verzeild raken. De Lanz en de Hanomag Granit doen het ook weer en de oprijplanken van de dieplader zijn verzwaard, alleen zien we nog geen mogelijkheid om de Ford serieus te gaan bekijken en aan te pakken, eerst moet de R55 klaar en eigenlijk daarna de paardekoppers, voordat we tijd kunnen maken voor de Major.

Hieronder de foto's, eerst Hierden, dan Uddel en tenslotte Harderwijk.

 

7-7-2007 Hierden

 

demo_2007-5483
demo_2007-5484

demo_2007-5485
demo_2007-5486 demo_2007-5487 demo_2007-5488

 

 

31-7-2007 Uddel

 

demo_2007-5489 demo_2007-5490  
demo_2007-5503 demo_2007-5504 demo_2007-5505
demo_2007-5506 demo_2007-5507  

 

 

1-9-2007 Welkoop Harderwijk

 

demo_2007-5763 demo_2007-5764 demo_2007-5765
demo_2007-5766 demo_2007-5767       demo_2007-5768
demo_2007-5769 demo_2007-5770 demo_2007-5771
demo_2007-5772 demo_2007-5773 demo_2007-5774
demo_2007-5779 demo_2007-5776 demo_2007-5778
 

 

Copyright © Gerard Hoogendoorn 2000-2010