Zoek op deze site
Klik hier voor de Nederlandstalige startpagina van Findoldtractors.com

 

Het stoomfestival in Dorset.

 

Al jarenlang liepen we er over te zeuren, we moesten toch echt een keer naar het grote stoomfestival in Dorset, Engeland. Maar ja, dat is toch best wel een hoop geld en je moet ergens een onderkomen hebben, enzovoort, enzovoort. Gelukkig hebben we in 2000 de knoop toch doorgehakt en zijn naar het stoomfestival afgereisd. We hadden er natuurlijk al het een en ander over gehoord en gelezen, maar toen we het festival in levende lijve bezochten, was het allemaal in overtreffende trap aanwezig!

We zijn met z'n vieren gegaan, mijn vader met drie van zijn zoons en hebben de tijd van ons leven gehad, aldaar. Ondanks dat het weer wel behoorlijk engels was op zijn tijd, hebben we drie volle dagen met volle teugen genoten van de honderden stoommachines, oude tractoren en allerlei andere bezienswaardigheden. Het terrein waar het festival wordt gehouden is groots en de aanblik van die enorme massa aan stoommachines die regelmatig de lucht zwart kleuren is al bijzonder.

Er is ook een grote kermis bij, die gedeeltelijk op de stroom draait die allerlei Showman engines opwekken, ook wordt je aan alle kanten omringd door Fair Organs, die met hun melodietjes tegen elkaar en het lawaai van de kermis opboksen, maar waar het ons voornamelijk om ging waren toch wel al die grote stoomtractoren, die daar volop aan het werk waren met dorsen, houtzagen en ploegen of in de grote showring rond aan het rijden waren. Vooral leuk werd het als er verschillende tractors achter elkaar werden gekoppeld en dan een zware last de helling optrokken, veel stoomgesis en zware rookwolken waren dan ons deel. We wisten van gekkigheid niet te stoppen met filmen en foto's maken en zijn met een grote hoeveelheid beeldmateriaal weer thuisgekomen.

Een gedeelte van deze foto's heb ik ingescand en kun je op deze pagina's bewonderen, maar ik kan niet anders zeggen dat je er zelf geweest moet zijn om de sfeer en de grootschaligheid van dit festival te kunnen bevatten. Ik ben wel driftig aan de gang gegaan om ook wat korte videofragmenten op de site te zetten, maar ik krijg de filmpjes niet klein genoeg om ze hier te kunnen showen. Helaas is de ruimte die ik op het www heb beperkt en ook lijkt het me stug dat iemand een kwartier wil wachten op een kort filmpje....Wellicht heeft iemand die dit leest daar nog een goed idee over, ik houd me aanbevolen.

Als je wat meer te weten wil komen over alle verschillende stoommachines, die je op het stoomfestival kunt zien, moet je vooral eens een kijkje nemen op de site van Jan Weerheim: Jans Hobbybank, daar kun je veel informatie vinden over diverse stoommachines en ook over Fair Organs
Ook de officiŽle homepage van het Dorset Stoomfestival is de moeite waard: Steamfair 2001. Hier kun je ook algemene informatie over het festival lezen, toegangsprijzen, data, reisinfo enzovoort.

 

Naar boven....

 

Copyright © Gerard Hoogendoorn 2000-2010