Zoek op deze site
Klik hier voor de Nederlandstalige startpagina van Findoldtractors.com

 

 

Onze Hanomag Granit:

 

.
.

 

Type Granit

Bouwjaar 1962

32 PK

 

.

Hieronder kun je het revisieverslag lezen:

 

Revisie Hanomag Granit.

 

Deze tractor heeft jaren lang op de voormalige boerderij van mijn vader al het werk gedaan. Dat was hem goed af te zien. Er was niet veel plaatwerk meer in ongeschonden staat en mechanisch was de tractor ook niet meer in al te best.

We zijn vanzelfsprekend begonnen met het mechanische deel en konden gelukkig voor de onderdelen die we nodig hadden nog terecht bij de Firma Jansen in Duiven.
Die mensen daar zijn erg aardig en behulpzaam en hebben in de loop van de jaren een schat aan kennis opgebouwd.

Wat hebben we gedaan:

Alle keerringen vervangen, die er maar te vinden waren

De remmen gereviseerd

Het differentieelslot en de handrem gangbaar gemaakt

Het stuurhuis vervangen voor een betere

Nieuwe fusees en pennen in de vooras

Nieuwe bussen, zuigers en zuigerveren geplaatst

De hydrauliekpomp lekvrij gemaakt

Lagers van de achter- en voorielen vervangen

Enzovoorts....

 

Bovenstaande regeltjes lijken al heel wat, maar we zijn het grootste gedeelte van de tijd bezig geweest met het plaatwerk. Avondenlang zijn we aan het uitdeuken, lassen en plamuren geweest, dit soort zaken vragen echt enorm veel tijd.
Na al dit werk kwam natuurlijk het mooiste, de tractor spuiten en weer opbouwen. Dan rest als laatste klus de elektrische bedrading opnieuw te monteren, daar ben je ook wel weer even zoet mee.

De tractor is zoveel mogelijk weer in originele staat hersteld, op de uitlaat na, die hoort origineel naar onderen gericht te zijn. Dit vinden wij echter niks omdat je dan steeds in de uitlaatgassen zit als je iets achter de tractor moet doen, dus wij zijn zo vrij geweest de uitlaat omhoog te richten, wat ik trouwens erg mooi vind staan. De tractor wordt er wat stoerder van.

We hebben ongeveer drie jaar over de revisie gedaan, voor ons doen best wel snel... Dit kwam natuurlijk ook omdat we behoorlijk door onze vader achter de broek werden gezeten, het was en is tenslotte zijn tractor. Dit belooft nog wat voor onze volgende restauratieopdracht, want dat wordt het watergekoelde Deutzje, waar mijn vader ook al zo gek mee is. We zullen zien hoeveel tijd daarin gaat zitten.

Helaas zijn de foto's die tijdens de restauratie gemaakt zijn verloren gegaan, dus je zult het moeten doen met de foto's van de huidige staat van de Hanomag Granit.

Klik op een foto voor een grotere versie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven ...

 

Copyright © Gerard Hoogendoorn 2000-2010