Zoek op deze site
Klik hier voor de Nederlandstalige startpagina van Findoldtractors.com

 

 

Rondom de korenmolen "De Maagd" te Hulshorst.

 

Zo nu en dan onstaan er spontaan initiatieven, die bestemd zijn om tot een traditie te gaan behoren. Zo ook het idee van de molenaar van De Maagd te Hulshorst, die het wel zag zitten om rond zijn molen een soortement oogstfeest te organiseren. Het is natuurlijk niet zijn molen, de gemeente Nunspeet is de eigenaar, maar dat even los van dit verhaal. Hij begon voortvarend, liet rogge zaaien op het maisland bij de molen en nodigde wat plaatsgenoten uit om de rogge op een ouderwetse manier met de sikkel te oogsten en op schoven te zetten. Daarna was het de beurt aan ons, wij zouden dan met onze dorsmachine de rogge dorsen, die dan vervolgens de molen in zou gaan om tot meel voor de plaatselijke bakker gemalen te worden. Dit alles omlijst met wat kraampjes en dergelijke om zo een leuk en leerzaam dagje te organiseren. In een later stadium hebben wij met onze zelfbinder de rogge gemaaid.

Ondanks dat dit initiatief redelijk succesvol was, is het niet tot een jaarlijkse traditie uitgegroeid, zeer tot ongenoegen van de molenaar en ons. Het hoe en waarom zal op deze pagina niet worden verteld, dit zal wellicht tot spanningen leiden die hier liever niet worden opgezocht.

Om toch dit initiatief ietwat van de vergetelheid te redden is deze pagina gemaakt, hieronder zie je diverse foto's die tijdens ons dorsfeestje zijn gemaakt en op andere pagina's wat over de restauratie van de molen De Maagd en haar geschiedenis.

 

Klik op de foto(s) als je een grotere versie wilt bekijken.

 

De Lanz moest er flink aan trekken en is later in de ruststand gezet en vervangen door de Ford Major, die kon wat meer pit ontwikkelen. Maar je kunt de eerste zakken met rogge al zien liggen!

 

Aan het begin van de dag was er nog wel eens iemand van ons in voor een geintje, maar gezien de hoeveelheid rogge die er die dag doorheen moest, werden allengs de krachten gespaard voor het echte werk.

 

Ook dit was een manier om je aan het dorsen te ontrekken...

 

Hier zie je duidelijk wat wij nog steeds missen.... een stropers! Zo'n modern ding werkt wel erg goed en snel, maar doet toch wel behoorlijk afbreuk aan het authentieke karakter van zo'n dag.

 

Hier kun je zien dat op een gegeven moment de Ford Major het dorsen moest overnemen van de Lanz, op de achtergrond zie je onze boerenwagen.

 

Zomaar een leuk plaatje met de molen De Maagd op de achtergrond.

 

Copyright © Gerard Hoogendoorn 2000-2010