Nederlandse index
Homepage
English index

 

onkruideggen

De onkruideggen bestaan uit een groot aantal van rond-staal gebogen schakels, waarbij de tanden of één geheel met de schakels vormen èf daaraan door middel van bouten zijn bevestigd. Er zijn twee typen, het Engelse en het Duitse.
Het Engelse type heeft twee tanden per schakel, terwijl de tanden aan de onderzijde onder een hoek van 45° zijn afgeschuind. Dit type eg kan zowel aan de voor- als aan de achterkant worden aangespannen. Het Duitse type heeft één tand per schakel, waarbij er meestal een stompje aan de bovenzijde uitsteekt. Voor een oppervlakkige bewerking kan dit type op de kop worden gebruikt.
De tanddikte is verschillend. Voor lichte gronden is hij 5-6 mm. De laatste dikte wordt op kleigrond ook voor de bieten gebruikt. Voor granen op kleigrond is de dikte veelal 8 mm.
De tanden kunnen rond, stomp, wigvormig of spits zijn, fig. 107. De tanden staan in V-vorm, fig. 108, of in ruitvorm, fig. 109.

werking

Door hun constructie rust op elke tand hetzelfde gewicht, terwijl de tanden elke oneffenheid kunnen volgen.
Verschillende onkruideggen zijn in de lengte deelbaar, fig. 110, waarbij het voorste en het achterste deel afzonderlijk kunnen worden gebruikt. Het voorste deel is, om de werkingsdiepte te vergroten, van mindere en dikkere tanden voorzien dan het achterste deel.

de aanspanning

Bij V-vormige en ruitvormige plaatsing van de tanden kan de eg recht aangespannen worden. Indien de tanden evenwijdig aan de rijrichting staan moet de eg scheef aangespannen worden. Bij het gebruik achter een trekker met driepuntshefinrichting wordt de eg in een opklapbaar raam opgehangen, fig. 111.

gebruik

Onkruideggen worden veel voor onkruidbestrijding in alle mogelijke gewassen gebruikt. Ook worden zij bij de voorjaarsbewerking wel achter een eg of een cultivator gebruikt voor het vlak slepen van de grond. Daarnaast worden zij wel achter een zaaimachine of schoffelwerktuig gespannen.
Bij het Duitse type worden de korte tanden wel voor het slepen van weiland en voor het eggen van aardappelruggen gebruikt.

 

 

fig. 109-I      Onkruideg met ruitvor-
mig geplaatste tanden      

fig. 107-I      Tandvorm onkruideg
                    A wigvormig: B spits: C rond-stomp

fig. 108-I      Onkruideg met V-vormig geplaatste tan-
                    den. (Schoonland)

vorige pagina <<<       Inhoud       >>> volgende pagina