Nederlandse index
Homepage
English index

 

fig. 16-X

Sommige machines hebben achter elkaar twee loofrollen ingebouwd waardoor het uitsorteren van het loof nog effectiever geschiedt.
Ook in sommige grote verzamelrooiers worden soms loofrollen ingebouwd. De loofrol wordt aangedreven in tegengestelde richting als het daarvoor liggend kettingrooster.
Een aantal verend gemonteerde loofgeleiders zorgt er voor dat het loof door de rol gegrepen wordt, fig. 16.

 

e. grote verzamelrooiers

Ook bij het rooien van aardappelen wordt steeds meer het gebrek aan voldoende personeel gevoeld, en is men naar mogelijkheden gaan zoeken om met minder personeel klaar te komen. Er zijn dan thans ook machines aan de markt gekomen waarmee de loofafvoer afdoende geregeld kan worden en waarbij tevens de aardappelen niet meer in zakken, maar los worden verzameld.
Dit type geeft een grote arbeidsbesparing en het is dan ook begrijpelijk dat deze machines in ons land een snelle verbreiding hebben gevonden.
Een groot aantal van deze machines komt uit Duitse fabrieken en deze zijn alle volgens hetzelfde principe gebouwd, fig. 17. Al deze machines zijn eenrijig. Ze hebben aan de voorzijde een normale rooischaar.

Soms is daarvoor een diabolo-vormige rol aangebracht waarmee de gelijkmatigheid van de diepte van de rooischaar wordt bevorderd.
Achter de schaar bevindt zich weer een kettingrooster. Op dit rooster worden de aardappelen uitgezeefd. Daarna worden de aardappelen met het loof op de loofketting geworpen. Het loof wordt hiermee buiten de machine gebracht. De aardappelen rollen terug in een ronde opvoerelevator.
Aan de bovenzijde van deze opvoerelevator vallen de aardappelen op een schudhor waarna ze tenslotte of direct in een kipbare verzamelbak op de machine, of met behulp van een transportketting in een meerijdende wagen worden gestort. Dit type machine kan ook worden geleverd met een opzakinrichting en een groot platform. Op dit platform kunnen de zakken ook van een lange rij worden meegenomen. Dit platform is zo hoog dat het overladen op een gereedstaande wagen gemakkelijk kan geschieden.
Sommige Nederlandse fabrikanten zijn er ook toe overgegaan om machines te bouwen waarbij de aardappelen los worden verzameld. Meestal is men uitgegaan van tweerijige machines waarbij achter de roosterkettingen meteen een zijafvoerketting naar de meerijdende wagen is gemonteerd.
Bij de Krakei en de BAV zijn loofrollen ingebouwd waarmee het loof voldoende buiten de machine wordt gewerkt. Bij de AMAC is een loofketting ingebouwd om het loof te verwijderen.

vorige pagina <<<       Inhoud       >>> volgende pagina