Nederlandse index
Homepage
English index

 

hoofdstuk XII

machines voor het oogsten van bijzondere gewassen.

 

§ 1 stoppelknollenplukmachines

Stoppelknollen worden in de herfst geoogst, zodat het met de hand niet alleen tijdrovend, maar vaak ook onaangenaam is. Dit heeft er toe geleid dat het Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie indertijd op verzoek van de georganiseerde landbouw een stoppelknollenplukmachine heeft ontwikkeld. Kort daarna hebben ook enkele fabrikanten zich op dit terrein bewogen, zodat er thans keuze uit enkele machines is.
Bij het trekken wordt het loof van de knollen tussen twee delen van het plukelement geklemd en de knollen aan het loof uit de grond getrokken. Het is voor goed werk gewenst een ras met sterk, fors ontwikkeld loof te verbouwen en de knollen op rijen te zaaien. Het laatste is overigens voor een goede opkomst eveneens gunstig.

 

 

 

 

Er worden een drietal verschillende plukmechanismen toegepast.
Bij verschillende machines wordt het loof tussen twee schuin oplopende trekriemen geklemd, zodat de knollen rechtstandig uit de grond worden getrokken en daarna in een verzamelbak gedeponeerd, fig. 1. Bij andere machines wordt het loof tussen een schuinstaande trekschijf en een trekriem geklemd en zo getrokken en in de verzamelbak gedeponeerd, fig. 2. Bij een derde type wordt het loof door haken gepakt en tussen een trekschijf en een daartegen rustend trekwiel geklemd, zodat de knollen worden getrokken, fig. 3.

fig. 2-XII Stoppelknollenplukker met trekriem en schijf (Hola)

vorige pagina <<<       Inhoud       >>> volgende pagina