Nederlandse index
Homepage
English index

 

Door het midden van de zaaischijf en dus ook door de cellen lopen één of twee gleuven, fig. 27. Door deze gleuf of gleuven loopt aan de onderkant boven de vorentrekker een vast opgestelde uitwerper. Deze wipt de zaden uit de cellen. Bij het bandje van de Stanhay bevindt zich onder het bandje een glijplaat. Waar deze eindigt vallen de zaadjes in de vorentrekker. Het zaaielement kan in een parallellogramconstructie opgehangen zijn. Het wordt door drukrollen voor en achter gedragen. Dit parallellogram is bij andere machines door een constructie vervangen waarbij naast het element een loopwiel zit en het element een vrij scharnierende drukrol heeft.
De elementen zijn aan een hoofdraam opgehangen. Bij de meeste machines worden de elementen centraal door de loopwielen van het hoofdraam aangedreven. Bij andere machines wordt elk element apart door een loopwiel aangedreven. Voor het voorste loopwiel van elk element is soms nog een kluitenruimer aangebracht. Het hoofdraam, waarop meestal een spuittank kan worden aangebracht, wordt veelal aan de driepuntsbevestiging van de trekker gekoppeld. Het is van markeurs voorzien.

 

zaaimechanisme

Het precisiebietenzaad wordt in Nederland in drie groot-teklassen ingedeeld. Het is uiteraard nodig, dat de cellen of de gaten hierbij zijn aangepast. B zaad heeft een dia-meter van 3-4 mm; C zaad van 3,25-4,25 mm en D zaad 3,5-4,5 mm. Uit deze fractionering blijkt wel, dat de afmetingen van de cellen nauwkeurig moeten zijn. De diepte van de cel mag iets groter zijn dan de kleinste

 

maat van de fractie en de breedte ca. 1 mm groter dan de grootste maat. De afstrijker dient om dubbelvulling van de cellen te voorkomen. Een draaiende afstrijker heeft het voordeel, dat het zaad in beweging blijft. Het is meestal een rol van metaal, van rubber of van met rubber bekleed metaal. De laatste soort slijt sneller dan de andere.

fig. 27-III      Zaaischijf met twee en één rij cellen

fig. 28-III      Profielen van drukrollen
                     (Instituut voor landbouwtechniek en Rationalisatie)

vorige pagina <<<       Inhoud       >>> volgende pagina