Nederlandse index
Homepage
English index

 

De grendel wordt, doordat de as van de afslaghefboom onder druk van het gewas wordt verdraaid, naar boven bewogen en de palkoppeling ingeschakeld. Tijdens het knopen (22/3-3 omwentelingen van de pakkeras) wordt de grendel door de leibaan in het aandrijftandwiel op de knoperas vrij van de meenemer gehouden tot de knoperas bijna één omwenteling heeft gemaakt. Hetzelfde mechanisme zorgt er tevens voor, dat de afslaghefboom bij het uitwerpen onder de bindtafel wordt gedraaid.
Alle delen van het bindapparaat worden door de knoperas aangedreven. Op de knoperas zit een schakelwiel. Dit heeft op verschillende afstanden van de as twee tandsegmenten; de rest van de cirkel wordt door een pasrand ingenomen.
Het buitenste segment en de buitenste pasrand zorgen voor het ronddraaien en het in rust correct staan van de knoperbek. Hiertoe heeft het rondsel van de knoperbek een vlakke kant, die in rust tegen de pasrand staat. Het binnenste segment en de vaak aanwezige binnenste pasrand zorgen voor het verdraaien en het in rust correct staan van de touwhouderschijf. Ook het rondsel hiervan rust met een vlakke kant tegen de pasrand. Een leibaan in het schakelwiel zorgt er bij de Deering-en de Massey-Harris-knoper voor, dat de afstrijker en het mes op het juiste moment bewegen. Doordat alle bewegingen van het schakelwiel worden afgeleid is de kans op ontregeld zijn minder groot dan bij een gescheiden aandrijving.
Bij de meeste knopers zit er tussen de rondselas en de as van de touwhouderschijf een wormoverbrenging, zodat de schijf bij elke omwenteling van de knoperas V6 omwenteling verdraait, fig. 16.

Bij de Mc.Cormick-knoper zit de touwhouderschijf direct op de rondselas, die elke keer 1/2 omwenteling maakt, fig. 17.
Bij de Massey-Harris-knoper zit op de rondselas een tandwiel, dat in de tanden van de touwhouderring grijpt. De ring draait bij elke omwenteling van de knoperas1/7 omwenteling verder, fig. 18.

raam

Het raam van een binder bestaat meestal uit een gelast of geklonken hoofdraam rond het grote wiel, fig. 27. Aan dit hoofdraam is het platformraam, alsmede dat voor de elevator en de bindtafel bevestigd, fig. 28. Men kan, behalve bij enkele eendoeksbinders het hoofdwiel en het kleine wiel hoger of lager stellen, fig. 29, zodat het mes altijd evenwijdig aan de grond kan worden gesteld. Zijn de wielen op hoogte gesteld, dan kan men de snijhoogte regelen door de machine t.o.v. de voorwagen of de trekboom meer of minder voorover te kippen, fig. 1.
De haspel is of verschuifbaar op een buis of aan een tweedelig scharnierend raam bevestigd, zodat hij hoger en lager, alsmede voor- en achteruit kan worden versteld, fig. 30.
Het bindapparaat rust met rails op rollen en kan met een hefboom voor- en achteruit worden geschoven. Ook de bossenklopper kan verder naar voren of naar achteren worden vastgezet. Door deze stelmogelijkheden kan de band op de juiste hoogte om de schoof worden gelegd.

fig. 27-IV Hoofdraam binder

vorige pagina <<<       Inhoud       >>> volgende pagina