Nederlandse index
Homepage
English index

 

Men past in de haspelaandrijving daarom wel verwisselbare kettingwielen of snaarschijven toe, maar ook wel een vanaf de zitting verstelbare toerenvariator, fig. 57. Daarmee kan men de omtreksnelheid van de haspel voortdurend bij de omstandigheden aanpassen. De haspel zit meestal aan een U-vormig buisraam bevestigd. Dit scharnierend aan de tafel bevestigd raam kan door hydraulische cilinders op en neer worden bewogen. Bij de meeste machines kan de haspel na losmaken van een of meer bouten of na uittrekken van een borgpen voor- en achteruit worden gesteld. Bij enkele machines kan de haspel vanaf de zitting mechanisch of hydraulisch voor- en achteruit worden geschoven, fig. 58.
In legerende gewassen kan de werking van de tanden-haspel door korte arenheffers worden ondersteund, fig. 49. Deze zijn op bepaalde machines met een snelsluiting direct aan de vingers bevestigd.

De in maaidorsers gebruikte doeken lijken veel op binderdoeken; zij lopen ook in dit geval in leisleuven. De sluiting is, om zaadverlies tegen te gaan, meestal naadloos en lijkt veel op een groot pianoscharnier, waarbij de scharnierpen met een splitpen is geborgd. De doeken hebben een verende spaninrichting.
De buitenste delen van de vijzel hebben een linkse en een rechtse schroefgang. In het middendeel zitten gestuurde pennen of harken. De pennen zijn excentrisch t.o.v. de vijzel gelagerd, zodat zij bij het ronddraaien van de vijzel in- en uitschuiven, fig. 59. Claas past door een leibaan gestuurde harken toe, waarbij de tanden zich aan de kant van de toevoerketting rechtstandig uit het gewas terugtrekken, fig. 49. Men kan de kruk, waarop de pennen zijn gelagerd, resp. de leibaan van de harken verdraaien en zo de tanden 'vroeger' of 'later' stellen.

fig. 58-IX Hydraulisch voor-en achteruit verschuifbare haspel (Laverda)

vorige pagina <<<       Inhoud       >>> volgende pagina