CURSUS LANDBOUWTREKKERS

HOOFDSTUK IV — SMERING

 

Soms wijst de meter engelse ponden aan per vierkante inch; 14 pond per vierk. duim komen ongeveer overeen met 1 atm.

Is de oliedruk plotseling weggevallen en maakt de motor een kloppend geluid dan is de kans groot dat er een lager uitgelopen is. Een geregelde controle van de oliedruk is daarom van het grootste belang; bij het constateren van een sterke afwijking is onmiddellijk stoppen geboden.

Zakt de druk geleidelijk dan bestaat de mogelijkheid dat de pomp niet voldoende olie aan kan zuigen. Dit kan verschillende oorzaken hebben o.a. te weinig olie in het carter of een verstopte zeef van de smeeroliepomp. In fig. 2 van afb. A 19 is een filter van een I.H.C.-trekker afgebeeld waarvan in fig. 3 verschillende onderdelen getekend zijn.

Van de oliepomp uit komt de samengeperste olie door een inlaat opening rond het filterelement. Dit filterelement is, om een zo groot mogelijk oppervlak te krijgen, stervormig uitgevoerd en wordt door een band bij elkaar gehouden. Zowel de buiten- als de binnenwand van het element worden als filteroppervlak gebruikt. Tussen deze wanden door gaat de olie naar beneden en deze kan dan door een opening in de bout , waarmede filter en filterhuis zijn vastgezet, als gefilterde olie in het carter stromen. De in het filter stromende olie wordt door een oliering gedwongen door het element te gaan. Tussen de dop en het voetstuk van het filterhuis is nog een pakkingring voor afdichting aangebracht.

Een metaalfilter is afgebeeld in fig. 4. Dit filter bestaat uit een huis 1 waartegen de filterkom 3 met een bout 5 tegen een in de rand van het huis gelegen ring 2 vastgetrokken wordt. Het filterelement 4 bestaat uit een groot aantal dunne metalen plaatjes. Vanaf de oliepomp komt de samengeperste smeerolie door een opening 6 in de filterkom rond het element. Tussen de dicht op elkaar liggende plaatjes door wordt de olie naar de binnenzijde geperst en kan door een opening 7 naar de smeerleiding gaan. Het in de smeerolie aanwezige vuil blijft buiten op het filterelement achter; tijdens het rijden met de trekker schokt het er af en verzamelt zich onder in de filterkom.

Na 120 bedrijfsuren is het nodig het filterelement uit de motor te nemen. Het in de filterkom verzamelde vuil kan dan verwijderd en het element voorzichtig met dieselolie of benzine worden afgewassen. Wordt dit geregeld onderhoud vergeten dan zal het filter volledig verstopt raken. In dat geval opent de klep 8 waardoor de smeerolie van de pomp bij 6 direct via aansluiting 7 naar de diverse leidingen kan doorstromen. Ondanks een sterk vervuild filter gaat de smering dus door, zij het dan met ongereinigde smeerolie.

Fig. 6 laat ons een zelfreinigend filter zien.

Ook dit element bestaat uit een groot aantal dunne metalen plaatjes die op een bepaalde afstand van elkaar op een as zijn aangebracht. Tussen de filterplaatjes bevinden zich schraapplaatjes , die bij het draaien van het filterelement het vuil van de filterplaatjes schrapen.

Dit vuil verzamelt zich in een ruimte onder in het filterhuis en kan van tijd tot tijd worden afgetapt. Het draaien van het filterelement geschiedt door een ratelmechanisme dat boven op de as van het filter is aangebracht, en met een stang verbonden is aan het koppelingspedaal. Elke keer dat de bestuurder het koppelingspedaal intrapt wordt ook het filterelement een klein stukje gedraaid.

De olie van de pomp wordt aan de onderkant van het huis ingevoerd; de gezuiverde olie verlaat het element aan de onderkant en gaat vervolgens door een holle bout naar de motor.

 

Blad 40 — Zie hierbij Afb. A 19

 

Blad 39           Blad 41

Inhoudsopgave

 





Copyright © Gerard Hoogendoorn 2000-2010