CURSUS LANDBOUWTREKKERS

HOOFDSTUK XXII — STUURINRICHTING, REMMEN ENZ.

 

Paragraaf 84

STUURSYSTEMEN (Afb. A 100)

 

Het doel van de stuurinrichting van een wieltrekker zal zonder meer wel duidelijk zijn en is voor alle trekkers gelijk, maar de uitvoering er van loopt bij de verschillende typen nogal uiteen.

Zoals reeds bij de behandeling van het differentieel opgemerkt is, moeten trekkers een bocht met een kleine straal kunnen maken. Hierop dienen de stuurinrichtingen berekend te zijn; ook de remmen kunnen meehelpen bij het draaien.

In fig. 1 is de stuurinrichting van een Allis Chalmers B trekker getekend. De stuurwielas is hierbij voorzien van een stuurhuis (wormkast), waaraan een hefboom is gekoppeld, welke de beweging via de stuurstang overbrengt op de fusee-armen . Door middel van een spoorstang , welke tussen de naar achter gerichte fusee-armen is aangebracht, wordt de beweging van het stuurwiel op de wielen overgebracht. Bij de Farmall A (fig. 2) bevindt zich het stuurhuis ongeveer midden tussen de voorwielen en is de stuurarm door middel van twee spoorstangen direct aan de naar voren gerichte fusee-armen gekoppeld.

De motor is bij dit type aan de linkerkant van de trekker geplaatst om beter uitzicht te hebben op de onder de trekker bevestigde werktuigen. Om de draaicirkel zo klein mogelijk te kunnen maken wordt de Zetor-trekker uitgerust met dubbele fusee-armen (fig. 3).

De stuurstang werkt hierbij op een der binnenste fusee-armen, welke door middel van een spoorstang verbonden zijn.

De einden van de binnenste grote hefbomen zijn door middel van korte koppelstangen verbonden aan de fusee-armen van de wielen. Deze armen zijn korter en door het verschil in armlengte zullen deze een grotere uitslag krijgen, waardoor de wielen meer kunnen verdraaien dan bij een ander type stuurinrichting.

Het type stuurinrichting zoals dat bij Ferguson en de Olivier voorkomt is afgebeeld in fig. 4.

Hier ontbreekt de spoorstang en is een dubbele stuurstang aangebracht, zodat elk wiel apart bestuurd wordt; ook het stuurhuis heeft hier een afwijkende constructie.

 

 

 

 

 

Blad 191 — Zie hierbij Afb. A 100

 

Blad 190           Blad 192

Inhoudsopgave

 





Copyright © Gerard Hoogendoorn 2000-2010