CURSUS LANDBOUWTREKKERS

HOOFDSTUK XXVI BEDIENING, SMERING EN ONDERHOUD VAN TREKKERS

 

De duimen moet men bij de vingers houden (terugslaan) en de slinger moet een kwartslag omhoog getrokken worden.

Slaat de motor aan, dan kan men bij zacht weer spoedig de luchtklep openen. Bij koud weer moet deze nog enige tijd gedeeltelijk gesloten worden gehouden. Onder deze omstandigheden is het ook nodig om de radiator gedeeltelijk af te dekken, om daardoor de motor eerder op temperatuur te krijgen.

Zodra de temperatuur 180 ° F aanwijst kan men op petroleum overschakelen door de benzinekraan te sluiten en de petroleumkraan open te draaien. Het is van belang de benzinekraan goed af te sluiten, omdat er anders kans bestaat, dat de petroleum in de benzinetank opstijgt. Men lette er voorts nog op, dat de oliedrukmeter voldoende druk aanwijst.

 

h. Rijden.

 

Nadat men de vorige punten in aanmerking heeft genomen, trapt men het koppelingpedaal in en schakelt de gewenste versnelling in.

Na het geleidelijk loslaten van de koppeling en het verstellen van de gasmanet kan men wegrijden. Bij het rijden in de hoogste versnelling moeten de rempedalen aan elkaar gekoppeld worden om scheef remmen te voorkomen.

Ook het draaien van korte bochten bij hoge snelheid is gevaarlijk. Voor meerdere veiligheidsvoorschriften raadplege men het instructieboekje.

 

i. Stopzetten van de motor

 

kan geschieden, nadat men het koppelingpedaal ingetrapt en de versnellingshefboom neutraal gesteld heeft, door het indrukken van de contactknop of het omdraaien van de contactsleutel. Bij gebrek hieraan kan men de gasmanet, en daardoor de gasklep sluiten.

Zoals reeds eerder vermeld is het raadzaam voor het afzetten van de motor de petroleumkraan te sluiten en de benzinekraan open te draaien.

 

j. Bedrijfsonderbrekingen.

 

Het is steeds van belang een stilstaande trekker onder dak te zetten of althans af te dekken.

Dit is vooral nodig voor de in- en uitlaatpijp en de magneet.

Bij vriezend weer moet het koelwater afgetapt worden, tenzij men antivries in de koelruimte gedaan heeft.

Bij lange bedrijfsonderbrekingen tapt men koelwater en brandstof af, neemt men de bougies even uit en spuit een hoeveelheid olie op de zuigers.

Om de banden te sparen is het raadzaam de trekker op blokken te zetten, zodat de banden vrij van de grond komen.

De accu kan men uitnemen en elke twee maanden opladen. Bij het uitnemen neemt men eerst de massakabel los en daarna de andere verbindingen, waarbij men er voor moet zorgen dat er geen gereedschap op de accu gelegd wordt waardoor kortsluiting kan ontstaan. De klemmen moeten bij het weer aanbrengen goed schoon zijn en goed vastgezet worden.

 

 

Blad 229

 

Blad 228           Blad 230

Inhoudsopgave

 





Copyright © Gerard Hoogendoorn 2000-2010