Nederlandse index
Homepage
English index

 

fig. 18-IV      Zijaanzicht van plantmachine met drie planteenheden

komen. Het is om goed met een plantmachine te kunnen werken nodig, dat de percelen niet te klein zijn. In de tuinbouw worden in verband hiermee plantmachines in hoofdzaak bij de opengrondsteelten, zoals kool, aardbeien, prei, andijvie en dergelijke, toegepast.

enkele aan plantmachines te stellen eisen
De machine moet aan de volgende eisen voldoen:
a. Hij mag geen beschadiging veroorzaken.
b. Hij moet op een gelijkmatige diepte planten.
c. Hij moet op een gelijkmatige afstand in de rij kun-
    nen planten.
d. Hij moet voor verschillende gewassen geschikt zijn.
Het eerste punt is, omdat in het algemeen jongere en
dientengevolge tere planten worden geplant van veel
belang.

vergelijking hand- en machinaal planten
Men kan bij het met de hand planten de volgende handelingen onderscheiden. Aannemende dat het land plantklaar is, worden er met een markeur strepen getrokken om aan te geven waar de planten moeten komen. Er wordt dan met een pootijzer, een pootpen of op andere wijze een plantgat gemaakt, waarin de plant wordt geplaatst. Hierna wordt de grond, om de wortels goed in contact met de omringende grond te brengen, aangedrukt. Soms wordt nog wat water bij de plant gegoten om een vlug aanslaan te bevorderen.

De hier beschreven handelingen als: strepen trekken, plantgat maken, plant in de grond plaatsen, grond aan-drukken en eventueel aangieten vindt men ook bij het machinaal planten weer terug.

bouw en werking

Een plantmachine is in hoofdzaak samengesteld uit een trekbalk met één of meer planteenheden. Boven de door een paar wielen ondersteunde trekbalk is meestal een plateau voor het meenemen van een aantal planten aangebracht, fig. 18.
Een planteenheid is opgebouwd uit: een raam met een instelbare vorentrekker, een plantmechanisme en twee loopwielen met daarboven een zitting. De aan de voorzijde aangebrachte vorentrekker maakt het 'plantgat' (i.c. de plantsleuf). Men legt de planten in het plantmechanisme, dat door de loopwielen wordt aangedreven.
De planten worden door het plantmechanisme in de door de vorentrekker gemaakte plantsleuf gebracht en de enigszins schuin geplaatste loopwielen zorgen voor het aandrukken van de grond om de planten. Soms ontbreekt het plantmechanisme en worden de planten met de hand in de sleuf gezet (zie ook het planten van perspotten).
Het is gewenst,,dat de inleggers nauwkeurig en vaardig werken.

vorige pagina <<<       Inhoud       >>> volgende pagina