Nederlandse index
Homepage
English index

 

Bij het op een lijn stellen van de vingers kan men in verschillende gevallen dit doen door een stuk buis op de vinger te steken en de vinger in de gewenste richting bij te buigen.
Het zuiver stellen van het mes varieert bij verschillende merken.
Bij de typen met tuimelkopaandrijving kan het onderste lager van de torsiebuis meestal zijdelings worden versteld. Bij de typen met kruk- en drijfstangaandrijving is het meestal mogelijk de lengte van de drijfstang te veranderen. Soms kan in plaats hiervan het tuimelaarlager worden versteld. Het is in elk geval van belang de gegeven instructies nauwkeurig op te volgen en de zaak na het stellen weer goed te borgen. De vijzel vraagt niet veel onderhoud. Het kan echter voorkomen, dat het plaatwerk van de vijzel of de trog beschadigd is, of dat er een of meer vijzelpennen gebroken of verbogen zijn. Beschadigd plaatwerk kan men trachten weer in model te kloppen. Waar gescheurd plaatwerk moet worden gerepareerd kan men vaak veel bereiken met autogeen lassen en daarna weer glad bijwerken. Soms is blindklinken geschikter. Men zal de achter het gescheurde plaatwerk geklonken versterking meestal glad moeten afwerken. Hiervoor kan men in verschillende gevallen met succes 'vloeibaar metaal' gebruiken.
Een kromme vijzelpen wordt door het schuiven in de leiblokjes heet en is dan gemakkelijk te herkennen. Dit geldt uiteraard niet voor machines, waarbij in plaats van in- en uitschuivende pennen gestuurde harken worden toegepast. (Claas, Dechentreiter). Omdat zelfs een iets verbogen pen al een grote slijtage veroorzaakt moet hij direct worden vervangen. Het richten van een verbogen pen is niet wenselijk en in elk geval veel duurder dan een nieuwe pen. Een gebroken pen kan de vijzel inwendig beschadigen en moet daarom direct worden gedemonteerd en worden vervangen. Dit is na wegnemen van het inspectieluik van de vijzel gemakkelijk, fig. 53. Men kan lostrillen van de bevestigingsschroeven of van de pennen voorkomen door de bouten met vloeibare pakking of iets dergelijks te behandelen. De wijze van demonteren van de leiblokjes is verschillend. Meestal zit het huis met twee boutjes bevestigd.
Bij de Claas machines moet men eerst de stuurschijf van de harken demonteren en daarna de lagers, waarna men de betreffende hark zijdelings uit de vijzel kan trekken om een tand te richten of een nieuwe tand aan de hark te lassen.

Indien de toevoerketting moet worden gerepareerd is het nodig hem na losnemen van de sluitschakel voor uit het toevoerhuis te verwijderen.
Nadat men de ketting heeft gerepareerd moet men er bij de montage goed op letten dat hij in de goede richting loopt. Is dat niet het geval, dan is er kans op wikkelen en op loswerken van de lijsten. Indien de ketting toch gedemonteerd is kan men gemakkelijk controleren of de onderste as nog soepel op en neer kan bewegen en of de lagers van de kettingwielen in orde zijn.

Is dit niet het geval dan zal men het raam met de as moeten demonteren en een en ander in orde moeten maken. Er doen zich bij de lossnijder-zelfvoerder van een dorsmachine in het algemeen weinig moeilijkheden voor. De messen moeten uiteraard op gezette tijden worden geslepen. Bij de grote beurt is het meestal voldoende na te gaan of er niet te veel speling zit in de lagers en de aandrijving en of het eventueel aanwezige transportdoek nog recht en niet gescheurd is.

dorsorganen

De dorstrommel is zwaar en heeft een hoog toerental. Indien hij niet goed uitgebalanceerd is gaat hij hevig trillen, waardoor de trommellagers worden vernield en er kans op breuken in het raam van de machine is. De trommel hoort zowel statisch als dynamisch te worden uitgebalanceerd; helaas is het laatste in een normaal uitgeruste werkplaats niet mogelijk. Er is daarom maar één methode, die bij het vervangen van versleten slaglijsten een redelijke zekerheid op een goed resultaat geeft; namelijk de lijsten te vervangen door originele bij elkaar horende lijsten, dus lijsten met precies hetzelfde gewicht. Indien men zo te werk gaat en nieuwe originele bouten gebruikt, is de kans op een goed resultaat groot. Na montage van de nieuwe lijsten controleert men of de trommel in alle standen in evenwicht is en laat hem na montage in de machine ter controle op volle toeren lopen.
Is de trommel niet trillingvrij dan zal men moeten trachten hem op bepaalde plaatsen met onderlegringen onder de moeren te verzwaren, totdat de zaak in orde is. Dit kan vrij veel tijd vragen.
De gang van zaken bij het uit de machine nemen van een dorstrommel varieert vrij sterk per merk, zodat het niet mogelijk is in dit bestek voor elk concreet geval gedetailleerde aanwijzingen te geven. Men kan deze in sommige instructieboekjes en in werkplaatshandleidingen vinden.
De trommel moet bij vele maaidorsers en dorsmachines naar boven of naar achteren uit de machine worden verwijderd. Hiertoe moet men meestal eerst de spieën waarmee de trommelkruisen op de as zitten en daarna de riemschijven, e.d. demonteren. Nu kan men na demontage van de lagers de trommelas verwijderen en de trommel uit de machine nemen.
Er zijn machines, waarbij de trommel op de as kan blijven. Indien de trommel naar achteren moet worden verwijderd zal men eerst de stroschudder en vaak ook de zeefkast moeten verwijderen. Bij verschillende maaidorsers zit een van de trommel lagers aan een grote demontabele plaat bevestigd, zodat men de trommel na losnemen van het andere trommellager en de plaat zijdelings uit de machine kan verwijderen, fig. 119. Een versleten mantel kan in vele gevallen na demontage worden uitgeschaafd. Het is bij de mantels van maaidorsers na het uitschaven nodig de kanten van de mantellijsten even af te bramen, bijvoorbeeld met een handslijpsteen.

vorige pagina <<<       Inhoud       >>> volgende pagina