Nederlandse index
Homepage
English index

 

Indien er een elevatorketting moet worden gemonteerd of gedemonteerd, is het veelal het beste aan beide einden van de ketting een lang touw te bevestigen. Bij demontage maakt men vervolgens boven de sluitschakel los, waarna men de ketting aan de touwen laat zakken en door een helper via het onderste deksel uit de elevator halen. Men doet er verstandig aan de touwen boven vast te binden en te laten hangen. Bij het monteren bindt men de touwen weer aan de kettingeinden, waarna het gemakkelijk is hen weer naar boven te trekken. Een andere goede methode is de ketting onder los te maken en hem boven uit de elevator te trekken. Bij montage laat men dan de beide einden gelijkmatig in de elevator zakken en maakt de ketting tenslotte onder weer vast. Het uit een elevator halen van een gebroken en daarna onder in de elevator vastgelopen ketting is vaak niet gemakkelijk. Meestal zal men, indien mogelijk, de buitenwand van het elevatorhuis demonteren. Bij de meeste machines gaat dit niet en zal men na openen van het onderdeksel moeten proberen de ketting uit het huis te peuteren.
Men zal om dit wat te vergemakkelijken zo nu en dan de as wat tegen de normale draairichting in moeten draaien.
Bij dorsmachines wordt meestal een bekerelevator, dus een met bakjes op een platte riem, toegepast. Deze kan op een soortgelijke wijze als hierboven beschreven is worden verwijderd. Daarna zal men nagaan of de bakjes nog goed vast zitten en hen zonodig opnieuw vastklinken of vastschroeven.

persreparaties

toevoerorganen

Indien er een wat grotere reparatie aan de opraper of aan het dwarstransport moet worden verricht is het aan te bevelen de opraper in zijn geheel los te nemen en hem zonodig op een werkbank te leggen. Het is bij de meeste oprapers niet nodig de haspel voor het verwisselen van tanden te demonteren. Meestal kan men volstaan met de betreffende afdekstrippen aan de bovenkant los te maken. Is een van de haspelbuizen niet in orde, dan is het bij een aantal persen mogelijk de haspel gemakkelijk in zijn geheel te verwijderen. Men neemt daarvoor eerst de stuurschijf weg, waarna men de harken naar binnen kan klappen. Daarna worden stelringen of pennen e.d. verwijderd of de lagers of lagerbokken losgemaakt, waarna de haspel uit de opraper kan worden getrokken. Is dit niet mogelijk dan is het nodig alle tanden van de betreffende haspelbuis te demonteren, de stelringen of pennen te verwijderen, waarna de buis door het inspectiegat uit de opraper kan worden getrokken. Er zijn overigens ook oprapers, waarbij de haspelbuis met bouten aan de haspelkruisen zit welke na losmaken van de afdekstrippen zonder meer kunnen worden gedemonteerd.

De correcte procedure is in de meeste instructieboekjes vermeld. Het vervangen van een versleten stuurrol is bij vele persen na losnemen van de stuurschijf zonder meer mogelijk. Bij andere persen kan het door het hierboven genoemde inspectiegat.
Is de opraper ontzet dan zal men op een vlakke ondergrond moeten opmeten welke delen verbogen zijn en deze vervangen of na demontage koud richten. In het algemeen verdient het eerste de voorkeur. Reparatie van het dwarstransportmechanisme beperkt zich meestal tot het vervangen van kapotte tanden of versleten lagers. Moet een vijzel worden gerepareerd dan kan hij na het afnemen van het aandrijftandwiel of na het uitdrijven van een pen naar de pers toe worden weggenomen.
Het na reparatie of, als de zaak niet in orde was, op tijd stellen van de toevoerorganen verschilt van merk tot merk en van type tot type, reden waarom wij naar de betreffende instructies verwijzen.

persorganen

Het is voor de meeste reparaties aan het perskanaal nodig de perswagen door demontage van het drijfstanglager bij de kruk los te maken en de perswagen naar achteren te duwen of hem uit de pers te nemen. Het is alvorens dit te doen nodig het perskanaal aan de achterkant veilig te ondersteunen; dit om achteroverkippen van de pers te voorkomen. Blijft de wagen in het perskanaal dan moet hij met wiggen stevig worden vastgezet, zodat hij niet ongewild kan verschuiven of verrollen.
Zodra de perswagen uit de weg is kan men nagaan of de rails nog vlak zijn en hen zonodig vervangen. Niet vlakke rails geven de wagen een stotende gang en maken dat vooral de looprollen en de drijfstanglagers het zwaar te verduren hebben. Een tweede nu gemakkelijk te controleren punt is of de stropallen nog soepel werken en in orde zijn. Zonodig worden zij vervangen. Een derde punt, wat met weggeschoven perswagen goed kan worden gecontroleerd is of alle delen, waar het touw langs glijdt, glad en niet ingesleten zijn. Indien het niet mogelijk was de speling tussen de messen onder en boven even groot te krijgen dan kan dit door een niet haaks zijn van het perskanaal worden veroorzaakt. Men kan dit bij weggeschoven perswagen met een grote winkelhaak of door het meten van beide diagonalen controleren.
Bij enkele persen kan men het perskanaal na het lossen van enkele moeren met daarvoor bestemde trekbouten weer haaks trekken; bij andere zal men het met een hydraulische pers o.i.d. moeten proberen. Men kan als de wagen uit de pers genomen is gemakkelijk nagaan of de looprollen of sloffen nog in orde zijn en hen zonodig vervangen.
Ook kan men nu gemakkelijk nagaan of het drijfstanglager in de perswagen niet te veel speling heeft en dit zonodig in orde maken.

vorige pagina <<<       Inhoud       >>> volgende pagina