PRAKTIJKCURSUS TREKKERMECANICIEN

ACCU-ONTSTEKING

 

Op tijd stellen (Afb. B 32, fig. 3 en 4)

 

Om een accu-ontsteking op tijd te stellen is het van belang twee punten te weten nl:

1. De zuiger van de eerste cilinder moet aan het eind van de compressieslag iets voor het bovenste dode punt staan.

2. Bij deze zuigerstand moeten de onderbrekerpuntjes net open gaan.

 

We gaan nu als volgt te werk:

 

1. De drie achterste bougies worden verwijderd. De bougie van de eerste cilinder blijft zitten. Door met de slinger de krukas rond te draaien is gemakkelijk te voelen wanneer zuiger 1 compressie heeft.

 

2. Na het voelen van de compressie wordt de krukas zover doorgedraaid, dat de ontstekingsmerken tegenover elkaar staan. De merken staan op het vliegwiel of op de krukasschijf. Zie fig. 3 en 4. Vaak staan er, behalve de ontstekingsmerken, ook nog de merken voor het bovenste dode punt op.

Bij het ontstekingsmerk kan staan: IGN, FIRE, SPARK (Egels) of ZUNDUNG (Duits). Bij het bovenste dode-punt-merk kan staan: DC, TDC (Engels), OT (Duits), P.M.H (Frans), of OD (Zweeds).

 

3. Het huis van de onderbreker wordt nu gedraaid tegen de draairichting van de rotor in, tot de puntjes open gaan.

Dit moment van lichten is met het testlampje heel duidelijk te zien. Tijdens het draaien van de onderbreker wordt het lampje tegen het aansluitboutje (5) gehouden. Het lampje gaat branden op het moment dat de puntjes lichten.

 

4. De verdelerkap monteren. Het randcontact van de verdeelkap dat tegenover de rotor staat is de aansluiting voor de bougie van de eerste cilinder. Voor het aansluiten van de volgende kabels moet de ontstekingsvolgorde bekend zijn. Deze volgorde staat in de meeste gevallen op de motor aangegeven. Zo niet, dan kan men dit aan de volgorde van het lichten der kleppen zien of voelen aan de volgorde van de compressie in de cilinders.

 

5. Bij draaiende motor de ontsteking zo nodig bijstellen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een neonlamp. Met deze lamp kan gecontroleerd worden of de ontstekingsmerken precies tegenover elkaar staan op het moment van vonken. Is dit niet het geval dan moet de onderbreker iets verdraaid worden. Bij deze controle moet de motor met een laag toerental draaien, omdat bij een hoger toerental door de ontstekingsversteller de ontsteking vroeger komt. In dit laatste geval zullen de merken niet tegenover elkaar staan op het moment dat er een vonk komt.

 

 

 

 

 

 

 

Blad 62b — Zie hierbij Afb. B 32

 

Blad 62a           Blad 63

Inhoudsopgave

 





Copyright © Gerard Hoogendoorn 2000-2010