CURSUS LANDBOUWTREKKERS

DE ROTERENDE BRANDSTOFPOMP

 

Pomp nu tot olie zonder luchtbellen uit de openingen stroomt en draai daarna de schroeven weer zorgvuldig vast. Draai nu de brandstoftoevoerleiding op de pomp een paar slagen los en pomp weer totdat ook hier luchtvrije olie uitstroomt. Zet nu de leiding weer vast. Draai dan de hogedrukleidingen los bij de inspuitstukken en laat de motor nu (indien mogelijk zonder compressie) draaien tot de brandstof uit de leidingen spuit.

Draai de wartelmoeren weer vast en start de motor.

 

De constructie van de verdelerpomp maakt een zeer zorgvuldige ontluchting noodzakelijk, welke steeds na het verwisselen van de pomp of filters moet worden uitgevoerd.

Het stationair toerental kan nu worden ingesteld op de juiste hoogte. De afstelling van het maximumtoerental is verzegeld en deze verzegeling mag alleen door daartoe bevoegde personen worden verbroken. De regulateurhefboom, evenals de stophefboom, konden vrij licht worden uitgevoerd, aangezien de over te brengen krachten zeer klein zijn. Om beschadiging van deze onderdelen te voorkomen is het dan ook noodzakelijk dat begin en einde van de slag van de stuurmanette begrensd worden door de daartoe aanwezige stelschroeven en niet door de stelschroeven van de regulateur.

Afb. B 45b laat ons een verticaal opgestelde roterende brandstofpomp zien. Fig. 1 is een installatie, waarbij de tank hoger is geplaatst dan de rest van het brandstofsysteem, zodat hierbij de brandstofopvoerpomp kan vervallen. Fig. 2 geeft een doorsnede van de pomp, welke uitgevoerd is met een hydraulische regulateur. De regulateur staat in verbinding met een regelschuif (hoeveelheidsregeling) en kan ingesteld worden met de regelhefboom, waardoor de regulateurveer gespannen of ontspannen wordt. De werking van de verticale pomp komt vrijwel overeen met die van de horizontale, zodat we hier niet verder op in zullen gaan. Fig. 3 is een doorsnede over de pompplunjers, waarbij de vorm van de nokkenring, de aansluiting van de lekolieleiding en de plunjerstoters duidelijk naar voren komen.

 

Afstelling maximumhoeveelheid brandstof (afb. B 45c, fig. 1 en 2).

De afstelling van de maximum te leveren hoeveelheid brandstof is weer­gegeven in fig. 1 en 2.

De plunjerstoters zijn voorzien van een kraag welke past in een excentrische gleuf van de instelplaat. Door de instelplaat te verdraaien wordt de slag van de plunjers gewijzigd, daar de plunjers dan meer of minder kunnen terug komen. Fig. 1 toont de maximum- en fig. 2 de minimumslag. We regelen hier dus alleen de maximuminspuithoeveelheid en die zal dus voor iedere motor verschillend zijn. Is deze inspuithoeveelheid eenmaal afgesteld dan mag er niet meer aan de instelplaat gedraaid worden.

 

Regeling toerental

De afstelling tussen nul en maximum geschiedt met een regelschuif, welke geplaatst is tussen de stuwpompuitlaat en de verdelerpompinlaat (fig. 1 van afb. B 45b).

Door met deze schuif de doorlaat te knijpen, komt er minder brandstof naar de verdelerpomp en dus een gedeeltelijke vulling van de pompplunjercilinder (plunjers worden minder teruggedrukt), met gevolg dat er minder brandstof naar de verstuivers geperst wordt. De bediening van deze schuif geschiedt, zoals reeds eerder vermeld, met een hydraulische of mechanische regulateur.

 

 

Blad 80c — Zie hierbij Afb. B 45b en 45c

 

Blad 80b           Blad 80d

Inhoudsopgave

 





Copyright © Gerard Hoogendoorn 2000-2010