CURSUS LANDBOUWTREKKERS
HYDRAULISCHE HEFINRICHTINGEN
We moeten het filter dan uit het reservoir halen en de zaak goed schoonmaken.
6e. Pomptoerental meten. Vooral bij pompen die via een V-snaar hun aandrijving hebben is het noodzakelijk om van tijd tot tijd de V-snaar te controleren op slippen.
7e. Er kan ook drukverlies in de leidingen voorkomen. We moeten dan punt voor punt alle leidingen nameten aan het begin- en eindpunt van iedere leiding en kunnen zo verliezen constateren.
8e. De manchetten van de hefzuiger kunnen lekken. Als we er de hefcilinder afgehaald hebben, moeten we de hefzuiger in de cilinder met de hand heen en weer kunnen bewegen zonder dat deze klemt of er een bijgeluid ontstaat. Willen we de afsluiting van de manchet controleren, dan brengen we alles weer op z'n plaats, we halen de leiding van de terugloopolie aan de cilinder los en laten de cilinderstang onder druk zover mogelijk uit de hefcilinder komen. We laten de hefcilinder circa 1 minuut onder druk staan. Er mag daar geen olie uit de aansluiting, die we los gemaakt hadden, komen.
We moeten bij het testen of bij het werken aan een hydraulische installatie de grootste zuiverheid in acht nemen, daar vuil in de olie of vuil in een of ander onderdeel aanleiding kan geven tot storingen en eventueel ernstige beschadigingen.
In afb. B 107 hebben we een schematisch overzicht van een enkelwerkende Bosch hefinrichting HY/SEC.
In fig. 1 staat de hefinrichting in de neutrale stand, de instelhefboom staat dan in de middenstand en de olie, die door de pomp verwerkt wordt, gaat via een leiding naar het regelventiel (zie pijlen), via regelventiel naar het terugloopfilter en via dit filter naar het huis waar de hefas ingemonteerd zit en dat hier als reservoir dienst doet. Vandaar kan de olie weer naar de pomp en is dus rond geweest.
In fig. 2 zien we de stand heffen. De instelhefboom is naar boven gehaald, waardoor het regelventiel omlaag gegaan is. De olie, die door de pomp naar het ventiel gebracht wordt, volgt nu de richting zoals de pijltjes aangeven en de hefzuiger wordt weggedrukt, waardoor het werktuig omhoog komt. Is nu het werktuig in z'n topstand gekomen, dan zal de druk van de olie onder invloed van de pomp oplopen. De druk in leiding A loopt dus op en ook de druk in leiding B. Hierdoor wordt de ontlastklep C omhoog gedrukt en kan de olie van leiding A via de ontlastklep en leiding D naar het hart van het regelventiel lopen en vervolgens (zie pijlen) naar het terugloopfilter.
Zetten we nu het regelventiel weer in z'n neutrale stand, dan zal de ontlastklep weer dicht gaan, de olie van de pomp gaat z'n weg zoals in fig. A en het werktuig kan niet zakken, omdat de olie van de hefcilinder nu geblokkeerd is.
Moet het werktuig zakken (fig. 3), dan zetten we de instelhefboom naar omlaag, waardoor het regelventiel omhoog gaat en de olie onder druk van het gewicht van het werktuig via het hart van de regelschuif naar het terugloopfilter gedrukt wordt en zo weer in het reservoir komt. De aangegeven oliesoorten zelf in kleur brengen op de afbeeldingen. Afb. B 108 geeft een overzicht van een Bosch hefinrichting met regelventiel type HY/SDA 2 c 1. Dit is een dubbelwerkende hefcilinder, waarbij dus olie aan beide kanten van de hefzuiger zit. Wil men dus de hefzuiger verplaatsen, dan moet de olie aan een van beide kanten van de hefzuiger de mogelijkheid hebben, weg te lopen.
Blad 202b — Zie hierbij Afb. B 107 - B 108
|
Copyright © Gerard Hoogendoorn 2000-2010 |